'' De griep heerst'' O ja..?


Het ging me steeds vaker irriteren. Was mijn zoon of ik niet lekker, snotverkouden of symptomen van griep kreeg ik steevast te horen: '' ja, het heerst ook zo he''.

Het heerst. Lees het eens goed. Laat de woorden eens op je inwerken:

Het

Heerst

Iets in mij gelooft het niet Iets in mij wil er niet aan. Iets in mij trekt terug. Iets in mij zegt ''nee, niks heerst. Wat of wie heerst dan? En over wat en wie dan?" Als ik de woorden op me in laat werken, gebeurt er iets in mij. Het... Alsof het om iets ongrijpbaars gaat. Een onverslaanbaar monster. Waar je niet aan ontkomt. Heerst... En je hebt er geen enkele macht over want het controleert jou. Jij bent onderdanig, het heeft macht over jou.

Nu heb ik al langere tijd een afkeer van macht, hierarchien en structuren van macht. En als ik iets aan het leren ben in dit leven, is het wel dat ik nergens maar dan ook nergens slachtoffer van ben. Van niets of niemand. Dat er geen enkele macht BOVEN mij staat. Sterker nog, ik ben inmiddels gaan geloven dat ik zelf god-delijk ben. En zelfs in staat om te creeren en macht uit te oefenen op mijn leven. Om zelf het heft in eigen handen te nemen.

Dus. Dus '' de griep heerst''.

Als je dat zegt, wat zeg je dan eigenlijk? Het klinkt voor mij als '' het oude denken''. En dat staat voor mij als het denken in een God, die boven ons staat. En heerst. God heerst. En ja, ik weet dat er nog mensen zijn die daarin geloven. En ja, ik weet ook dat er ook een heleboel zijn die daar NIET in geloven. Of niet meer in geloven. Zoals ik. Ook ik, wie opgegroeid is met het geloof van Jehovahs' Getuigen, heb me ondanks dat ik al langer uit dat geloof gestapt ben, nog heel erg lang 'onderdrukt' gevoeld. Machte-loos in situaties die ik in mijn leven tegenkwam. Ik was al jarenlang met dat geloof gestopt, maar dat geloof leefde nog voort in mij. Wat ik ook deed, ik kwam telkens weer 'het geloof' tegen. En hoe diep dat geworteld zat in mij, zonder dat ik dat wilde. En zo zit de gods-beleving in ons allen, mondiaal, collectief geworteld. Bewust of niet. En zo nemen we van alles over, van vroeger thuis. Van voorouders. Van collectieve geloofsovertuigingen.

Maar ik ben inmiddels van ''het nieuwe denken''. En onderzoek op vele fronten waarom dingen mij gebeuren. Zo ook, waarom griep mij overslaat of niet. Want als '' het heerst'' , waarom heerst hij dan over sommigen wel en anderen niet? Dat heeft dus niets met 'de griep' te maken, maar met de ontvanger ervan.

Zo pakten mijn ouders mij vroeger altijd in, van top tot teen. En 'leerde' ik dat ik me warm moest kleden. Maar ik was altijd ziek. En ja, daarom, je raadt het al, zeiden mijn ouders juist dat ik me DUS warm moest aankleden. Nu weet ik beter. En weet ik ook precies waarom ik 'ziek' was en waardoor dat kwam. En dat had echt niet met het weer te maken. Of met het feit of ik wel of niet mijn dikke coltrui aan had.

Ik geloof inmiddels, en steeds sterker, dat als ik ziek ben/ word, dat mijn lichaam mij iets heeft te vertellen. En dat is met elk symptoom zo. Een lek-neus, een hoofdpijn, een kriebelhoest, uitslag op de huid, een pukkeltje, zweepslag, whiplash..

Een pilletje helpt mij niet (vaak ook niet gedaan). Aandacht wel. Liefdevolle aandacht. Naar binnen gaan. Niet vechten tegen, maar overgeven aan. Niet bestrijden, maar luisteren naar wat nodig is en gevraagd wordt. Mezelf bevragen, over de thema's die momenteel spelen. De diepte in. Verbanden leggen. In gesprek met mijn inner-self. Communiceren met mijn lichaam(sdeel)

Vertrouwen op de wijsheid van mijn lichaam, met haar zelfgenezend helend vermogen. Kijken naar mijn lijf EN mijn leven. Want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ja, dat vraagt wat. Dat vraagt zeker wat. Dat vraagt MIJ. Niets van buitenaf. Maar volledig MIJ.

En griep? Dat noem ik inmiddels dus geen griep meer. Elk verschijnsel staat op zich. En heeft een boodschap. En ik kies ervoor die te willen verstaan.

Zo krijgt ziek-zijn zin.

En ben ik heerser. Over mijn leven.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Locatie
                                         
Hart in Huis
Amstelveen
06-288.453.97
 

Vragen? Stel ze via:

CONTACT of
danielavannassauw@gmail.com
 


© 2016-2020 door
Daniela van Nassauw
(by Wix)